Hayal Kurmuyoruz

Gördüğüm ikinci sorun su: Hayal kurmuyoruz.

Çocukken bizim için her şey mümkündü. Hayal dünyamızda kendi istediğimiz her şeyi yaratır ve gerçekliğimizin bir parçası haline getirirdik. Sınırlarımız yoktu. Mutlu olmak için ihtiyaç duyduğumuz her şey zihnimizdeydi.

Sonra okulla, toplumla, kısıtlamalarla tanıştık. Bize "normal" diye bir şey öğrettiler. O "norm"larin aslında ortalama insani temsil ettiğini fark etmedik. Bunları toplum kuralları diye meşrulaştırmaya çalıştılar. Bu sınırların dışına çıkmaya çalışanları marjinalleştirdiler, kendilerini kotu hissetmelerine yol açtılar. Farklılıklarımızın, renklerimizin aslında zenginliğimiz olduğunu göremez olduk, renksizleştirildik. Artik hayal kurmuyoruz.

Ama dünyayı hala hayal kurabilenler değiştiriyor. Bir mühendis olarak kendi alanımdan örnek vermem gerekirse Steve Jobs'lar, Elon Musk'lar, dünyanın en cüretkâr hayalcileri ve bu yüzden de diğerlerine imkânsız görünen şeyleri yaparak, milyonlarca insanin hayatini değiştirebiliyorlar.

Hayal kurmamızı engelleyen düzeni fark edersek, onun dışına çıkmak kolaylaşıyor. Benim, 1 milyon insanin hayatına dokunmak gibi bir amacım var. Buna yönelik ilk adim olarak bir eğitim programı tasarladığımda, çevremdeki insanların beni yadırgadığını fark ettim. Her zaman bildikleri Ekim'in yeni bir şeye kalkışmasını istemiyorlardı adeta. Hakkımda dedikodular cıktı, orada burada konuşulmaya başlandım. Bundan endişe edip, geri adim atsaydım, o sıradanlığın bir parçası olacaktım. Ama umursamadım, orada kalmak bana göre değildi. O yüzden konfor alanımı terk ettim ve kimsenin ne düşündüğünü önemsemeden bu ise giriştim. (Başkalarının ne düşündüğünü önemsemek de büyük bir problemimiz ve önümüzdeki günlerde buna da değineceğiz.)

Mutluluk elimizde programına katılırsanız, sizinle birlikte tekrar çocukluğumuza dönecek ve hayal kurmaya başlayacağız. Hedeflerimiz olacak ve onları bilinçaltımıza kaydetmek için her gün yazacağız. Benim hayatimi birkaç ay içinde tamamen değiştiren her şeyi sizinle paylaşacağım.

Benim kim olduğumu, ne yapmaya çalıştığımı anlamanızı istiyorum. O zaman imkânsız olduğunu sandığınız pek çok şeyin ne kadar da mümkün olduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz çünkü.

Tamamla ve devam et